top of page
  • DS

Kuvajt želi manje migranata u zemlji

Kuvajt želi da smanji udio migrantske populacije u toj državi sa 70 na 30 posto i „riješi demografsku neravnotežu“, prenijeli su kuvajtski mediji.


Kao i sve države Zaljeva, Kuvajt naftom bogata država ima veliku migrantsku populaciju sačinjenu od radnika sa Bliskog istoka i ostatka Azije. Od 4,8 miliona stanovnika u ovoj državi, 3,3 miliona su stranci, rekao je premijer Kuvajta Sabah Al-Khaled al-Hamad al-Sabah.


„Idealno demografsko stanje bi bilo 70 posto Kuvajćana, a 30 posto nekuvajćana“, izjavio je kuvajtski premijer lokalnim medijima, prenosi Al Arabiya. „Stoga ćemo se u budućnosti suočiti sa velikim izazovom da ispravimo ovu demografsku neravnotežu“, dodao je premijer Sabah Al-Khaled al-Hamad al-Sabah.


Kuvajt je, podsjeća Al Arabiya, baš kao i susjedne izvoznice nafte suočen sa manjim prilivom novca u budžet zbog pandemije koronavirusa, pa sada traži načine kako da svojim građanima osigura više radnih mjesta.


Kuwait Airways, avio prijevoznik u vlasništvu države, prošle sedmice je saopštio da će otpustiti 1500 stranih radnika zbog „značajnih poteškoća“ uzrokovanih pandemijom.

 

bottom of page