top of page
  • DS

Kineski milijarder Jack Ma nestao nakon kritike državnog finansijskog sistema

Kineski milijarder Jack Ma nije se pojavljivao u javnosti u proteklih nekoliko sedmica otkako je javno kritizirao kineski državni finansijski sistem i zagovarao reforme, što je dovelo do medijskih špekulacija o njegovom stanju.

Pedesetšestogodišnji osnivač platforme za e-trgovinu Alibaba, već skoro tri mjeseca ništa nije objavio na Twitteru od svoje posljednje objave 10. oktobra prošle godine, piše The Independent.


24. oktobra 2020. godine, tokom govora na samitu, Ma je izjavio kako kineske banke posluju s mentalitetom "zalagaonice". Govor je došao samo nekoliko sedmica prije zakazane inicijalne javne ponude (IPO) za dionice njegove Ant Grupe.


Za ovu berzansku kotaciju u vrijednosti od oko 35 milijardi dolara (55,8 milijardi maraka) tvrdilo se da je najveća svjetska IPO, ali, samo nekoliko dana prije nego što se to trebalo dogoditi, kineske regulatorne vlasti su je suspendirale, pozivajući se na "značajna pitanja".


Nakon toga, kineske su vlasti poduzele niz akcija protiv kompanija u Maovom vlasništvu, uključujući i istragu protiv Alibabe. Program otkupa kompanije u decembru u visini od 10 milijardi dolara (15,9 milijardi maraka) nije uspio zainteresirati tržište.

0 comments

Comments


bottom of page