top of page
  • DS

Kako je izgledao iranski napad na američku bazu u Iraku?

Američka vojska je 3. januara 2020. godine likvidirala iranskog generala Qassema Soleimanija u blizini aerodroma u Bagdadu. Iranski general je došao u glavni irački grad civilnim letom, a nekoliko minuta kasnije napad američkog drona je usmrtio najpoznatijeg iranskog vojnika. Iran i Sjedinjene Američke Države našle su se na ivici rata.


Likvidacija Soleimanija u Teheranu nije mogla proći bez žestokog odgovora. Jedan u nizu poteza iranskih vlasti bilo je raketiranje američke vojne baze Al-Asad 8. januara 2020. godine. Američki CBS je premijerno pokazao kako je taj napad izgledao iz ugla američkih snaga te javnosti pokazao snimke iz dronova koji su zabilježili udare 11 iranskih balističkih raketa. Kako tvrde Amerikanci, Iran je bazu gađao sa 16 raketa, a pet je promašilo metu.


Svaka raketa, tvrde američki izvori, nosila je oko 450 kilograma tešku bojevu glavu koje su u konačnici uništile američku vojnu bazu. U svjedočenjima američkih vojnika datih CBS-u kaže se da nije bilo ubijenih američkih vojnika, ali da je stotine njih povrijeđeno, uglavnom zbog detonacije. Neki od njih, tvrde preživljeli, i danas osjećaju posljedice iranskog udara. Preživjeli vojnici tvrde da su sačuvali svoje živote tako što su se sklonili u bunkere u bazi, ali i tako što je dio njih se odvezao u iračku pustinju. Američki vojnici tvrde da su znali za iranski napad, budući da su američki obavještajci zabilježili pomjeranje iranskih balističkih raketa.


Ovaj iranski odgovor na likvidaciju svog generala mogao je dovesti do rata, tvrde sagovornici CBS-a, uvjeravajući da bi SAD odgovorile na iranski napad ukoliko bi bilo ubijenih američkih vojnika i dosta uništene tehnike. Na sreću sukob se nije rasplamsao, ali je ostavio trajne posljedice na odnose Washingtona i Teherana.


 

bottom of page