top of page
  • DS

Još jedan ruski opozicionar ide u zatvor?

Ruske vlasti otvorile su "krivičnu istragu" protiv Ilye Jashina, jednog od posljednjih opozicionara koji nije u izgnanstvu ili na izdržavanju duge zatvorske kazne, rekao je njegov advokat.

Ilya Yashin / foto https://commons.wikimedia.org/


Ruski istražni komitet zadužen za glavne istrage otvorio je istragu protiv opozicionara zbog "širenja lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, rekao je njegov advokat navodeći da je dobio poziv istražitelja, prenosi Beta.


"Kod njega je počeo pretres i ja idem tamo", rekao je advokat Vladimir Porkhorov. Ilya Jashin (39), osuđen je 28. juna na 15 dana zatvora zbog "neposlušnosti prema policiji", što je on nazvao namještenim, i danas je još u zatvoru. Širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci je novo krivično djelo, uvedeno poslije početka rata u Ukrajini, za koje može da se dobije 15 godine zatvora. Od početka ofanzive 24. februara ruske vlasti sprovode oštru represiju protiv rijetkih kritičara sukoba, zbog čega su mnogi od njih morali da odu u izgnanstvo, osuđujući javno intervenciju u Ukrajini. Jashin je rekao krajem juna kada je uhapšen da su pravi razlozi njegovog hapšenja očigledno politički. "Ja sam opozicionar, nezavisni gradski odbornik, kritičar predsjednika Putina i protivnik rata u Ukrajini", rekao je on tada. On je aktivista ruske liberalne opozicije od 2000-ih i učestvovao je u velikim protestima protiv Vladimira Putina 2011-2012 godine. Saveznik je opozicionara Alexeija Navalnog, glavnog Putinovog protivnika koji izdržava devetogodišnju zatvorsku kaznu.

 

Comments


bottom of page