top of page
  • DS

Jared Kushner traži donatore za Donalda Trumpa

Zet Donalda Trumpa, Jared Kushner, pozivao je donatore da prisustvuju prikupljanju sredstava za Trumpovu kampanju u New Yorku, rekli su Reutersu dva izvora, što je jedan od prvih pokazatelja da Kushner radi na ponovnom izboru Trumpa.


Foto: Bivši američki predsjednik Donald Trump


Kushner, bivši savjetnik predsjednika Trumpa, povukao se iz politike nakon okončanja mandata 2021. godine i osnovao je investicijsku kompaniju Affinity Partners sa sjedištem u Miamiju.


Njegova supruga Ivanka, Trumpova kćerka, izjavila je na početku Trumpovog treće kandidature za predsjednika u novembru 2022. da ne planira da bude uključena u njegovu kampanju i da želi da daje prednost svojoj djeci.


Nije bilo odmah jasno da li je prethodno neprijavljeni pokušaj prikupljanja sredstava od strane Kushnera jednokratan događaj ili znak da postaje sve više uključen u Trumpovu kampanju, koja je mršavija, disciplinovanija operacija nego 2016. i 2020. godine, kada su članovi Trumpove porodice igrali ključne uloge.


Dva izvora rekla su Reutersu da je Kushner pozivao donatore uoči prikupljanja sredstava na Manhattanu 14. maja za Trumpa, koji se suočava s demokratom Joeom Bidenom na predsjedničkim izborima u novembru. Kushnerovi roditelji, Seryl i Charles Kushner, su među više od deset sudomaćina događaja, prema pozivu.


„Pozvao je nekoliko ljudi“, rekao je jedan izvor o Kushneru, tražeći da ostane anoniman. Drugi izvor je rekao da ih je Kushner nazvao, pozivajući ih da prisustvuju prikupljanju sredstava i tražeći imena drugih potencijalnih donatora.

Kushnerova firma je primila velike bliskoistočne investicije, uključujući prijavljene dvije milijarde dolara od vlade Saudijske Arabije.


„Jared podržava svog svekra i sretan je što povezuje mnoge ljude koji stupe u kontakt s njim u želji da pomognu kampanji“, rekao je Kushnerov glasnogovornik.


Trumpova snaha Lara Trump kopredsjedava Republikanskim nacionalnim komitetom, a četvero od petero Trumpove djece biće delegati koji će predstavljati Floridu na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u julu. Ivanka Trump neće biti među njima, što sugeriše da se drži svog obećanja da će ostati izvan politike.


Trump je 2020. godine pomilovao Jaredovog oca, Charlesa Kushnera, investitora koji je bio osuđen na dvije godine zatvora nakon što je 2004. priznao krivicu po osamnaest tačaka optužnice za utaju poreza, ometanje svjedoka i nezakonite donacije u kampanji. Prošle godine, Charles Kushner dao je milion dolara pro-Tramp grupi Super PAC MAGA Inc.


 

Comments


bottom of page