top of page
  • DS

Izrael zatvara najveću rafineriju u zemlji: Hezbollah prijetio da će je raketirati

Izrael je odlučio da zatvori najveću industrijsku zonu u Haifi, kako bi se okrenuo ekološki prihvatljivim poslovima i gradnji rezidencijalnih objekata.


Izrael je odlučio da zatvori najveću industrijsku zonu u Haifi zbog toga što je „godinama hazardna“, za zdravlje tamošnjeg stanovništva, prenosi Reuters.


Postepno će se zatvarati različite fabrike, uključujući najveću rafineriju u zemlji iz koje se zadovoljava većina izraelskih potreba za proizvode na bazi goriva i petrohemikalija, a koji se koriste u izradi plastike i asfalta, što će prisiliti zemlju na uvoz pomenutih dobara i kasnije na skladištenje.


Na mjestu industrijske zone biće izgrađen gradski park sa fokusom na zelene biznise, turizam, rezidencijalne objekte i prirodu.


Sindikati su izrazili zabrinutost ovakvim potezom vlasti, jer 2000 ljudi ostati bez posla, a taj broj u konačnici bi mogao biti i pet puta veći.


Tamošnje vlasti u isto vrijeme tvrdi da će dugoročno stanovništvo ovoga grada ima velike benefite, jer će se smanjiti zagađenje zraka.Prijetnja iz Libana


Da li je ovdje isključivo riječ o ekonomskom i ekološkom projektu? Libanski Hezbollah je nekoliko puta ponovio proteklih godina da će u slučaju napada Izraela na ovu šiitsku organizaciju uzvratiti raketnim napadom na rafinerije i skladište amonijaka koje je smješteno u Haifi, čime bi izazvali ekološku katastrofu neviđenih razmjera.


Posljednji rat Izraela i Hamasa pokazao je da ova palestinska grupa, koja je puno slabija od svog saveznika u Libanu, sada ima kapacitete da raketira gotovo čitav Izrael i da su u napadima sa hiljadama raketa uspjeli pogoditi nekoliko meta za koje ranije nisu imali nikakve izglede.

 

0 comments

Commentaires


bottom of page