top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Istraživanja u SAD: Biden bi pobijedio Trumpa na izborima

Vjerovatni kandidat Demokratske stranke za poziciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, pobijedio bi aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, ako bi izbori bili održani danas, javlja Newsweek.


Zadnje istraživanje koje je proveo Real Clear Politics, pokazuje da bi bivši potpredsjednik Biden (u administraciji predsjednika Baracka Obame) pobijedio Trumpa za cijelih 6 procentnih poena. U ukupnom zbiru 48,2 procenata glasača bi podršku dalo Bidenu, a 42,4% aktuelnom predsjedniku Trumpu.

Biden ima prednost u važnim državama poput Wisconsina, Floride, Michigana, Pennsylvanije i Arizone. Iako se činilo da Trump ima veću podršku u Sjevernoj Carolini, posljednja istraživanja pokazuju da i tamo Biden ima blagu prednost od 1%. U državi Wisconsin Biden ima prednost od 2,7 procentnih poena, u Floridi 3,2 dok u Pennsylvaniji ima čak 6,7.


Čak i u državi Arizona, u kojoj republikanski kandidati redovno pobjeđuju od 2000. godine, Biden ima prednost od 4,4. U Michiganu ta prednost iznosi 5,5 procentnih poena, zaključuje Newsweek.


 

bottom of page