top of page
  • DS

Indijska vlada zamijenila ime „Indija“ drevnim imenom „Bharat“ u pozivu na večeru za goste G20

Vlada premijera Narendre Modija zamijenila je naziv Indija sa sanskritskom riječi u pozivnicama za večeru poslanim gostima koji prisustvuju ovosedmičnom samitu Grupe 20, u potezu koji odražava napore njegove hinduističke nacionalističke stranke da eliminiše ono što vidi kao imena iz kolonijalne ere, javio je AP.

Foto: Indijski grad Chennai, hram Kapaleeshwarar


Indijski predsjednik Droupadi Murmu se u pozivu upućenom učesnicima G20 pominje kao „predsjednik Bharata“ umjesto „predsjednik Indije“. Nacija od više od 1,4 milijarde ljudi službeno je poznata pod dva imena, Indija i Bharat, ali prvo se najčešće koristi, kako u zemlji tako i u inostranstvu.


Bharat je drevna sanskritska riječ za koju mnogi historičari vjeruju da datira iz ranih hinduističkih tekstova. Riječ također znači Indija na hindskom.


Promjenu nomenklature podržavaju zvaničnici Modijeve Bharatiya Janata stranke. Oni tvrde da su naziv Indija uveli britanski kolonijalisti i da je „simbol ropstva“. Britanci su vladali Indijom oko 200 godina sve dok zemlja nije stekla nezavisnost 1947. godine.


„Još jedan udarac ropskom mentalitetu“, rekao je najviši izabrani zvaničnik države Utarakand Pushkar Singh Dhami na X-u, ranije poznatom kao Twitter. Dhami, koji je lider Modijeve vladajuće stranke, podijelio je poziv na večeru upućen gostima G20 u svojoj objavi.


Modijeva stranka dugo je pokušavala izbrisati imena vezana za indijsku mogulsku i kolonijalnu prošlost. 2015. godine čuveni put Aurangzeb u New Delhiju, nazvan po mogulskom kralju, preimenovan je u „Dr. APJ Abdul Kalam Road“ nakon protesta lidera Modijeve stranke. Prošle godine vlada je također preimenovala aveniju iz kolonijalnog doba u srcu New Delhija koja se koristi za ceremonijalne vojne parade.


Modijeva vlada kaže da su promjene imena pokušaj da se povrati indijska hinduistička prošlost. Indijske opozicione stranke, međutim, kritikovale su taj potez.


„Iako nema ustavnih zabrana da se Indija nazove „Bharat“, što je jedno od dva zvanična imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko glupa da potpuno odbaci „Indiju“, koja ima neprocjenjivu vrijednost brenda koji je građen stoljećima”, rekao je opozicioni poslanik Shashi Tharoor na X-u.


Tharoor je rekao da bi Indijanci trebali „nastaviti koristiti obje riječi umjesto da odustanu od našeg prava na ime koje odiše historijom, ime koje je priznato širom svijeta“.


Sporovi oko „Indije“ protiv „Bharata“ su došle u fokus otkako su opozicione stranke u julu najavile novi savez nazvan „INDIJA“, kako bi svrgnuli Modija i porazili njegovu stranku na nacionalnim izborima 2024. godine. Akronim je skraćenica za Indijski nacionalni savez za razvoj inkluzivnosti. Od tada su neki zvaničnici Modijeve stranke zahtijevali da se zemlja zove Bharat umjesto Indije.

 


Комментарии


bottom of page