top of page
  • DS

Hunta u Nigeru ukida ključni zakon koji je usporavao migraciju Afrikanaca u Evropu

Hunta u Nigeru potpisala je dekret kojim se poništava zakon iz 2015. godine koji je donesen radi suzbijanja krijumčarenja migranata koji putuju iz afričkih zemalja kroz ključnu migrantsku rutu u Nigeru na putu za Evropu, navodi se u vladinom cirkularu objavljenom u ponedjeljak.


Foto, ilustracija: Izbjeglički kamp


„Osude izrečene u skladu sa navedenim zakonom i njihovi efekti će biti poništeni“, rekao je vođa hunte, general Abdourahmane Tchiani, u dekretu od 25. novembra, čiju je kopiju vidio AP.


Ministarstvo pravde će razmotriti mogućnost puštanja na slobodu svih osuđenih prema ovom zakonu, rekao je u cirkularu Ibrahim Jean Etienne, generalni sekretar ministarstva pravde.


Opoziv zakona je novi zaokret u rastućim političkim tenzijama između Nigera i zemalja EU koje su sankcionisale zapadnoafričku naciju kao odgovor na julski puč koji je svrgnuo njenog demokratski izabranog predsjednika i doveo huntu na vlast.


Regija Agadez u Nigeru je kapija iz zapadne Afrike u Saharu i bila je ključna ruta kako za Afrikance koji pokušavaju doći do Libije kako bi prešli Mediteran i došli u Evropu, tako i za one koji se vraćaju kući uz pomoć Ujedinjenih nacija.


Ali ruta je također postala unosno mjesto za krijumčare ljudi, što je navelo vladu Nigera, u saradnji s EU, da potpiše zakon iz 2015. godine o zaustavljanju kretanja najmanje 4.000 migranata za koje UN procjenjuje da svake sedmice putuju kroz Agadez bez putnih isprava. Zakon je ovlastio snage sigurnosti i sudove da procesuiraju krijumčare kojima bi prijetila kazna do pet godina zatvora ako budu osuđeni.


Zakon je pretvorio Niger u migraciono središte u kojem se nalaze hiljade migranata koji su vraćeni u svoje zemlje, a Ured UN-a za ljudska prava je primijetio da je „naveo migrante da traže sve opasnije migracione rute, što je dovelo do povećanog rizika od kršenja ljudskih prava“.


Nakon puča 26. jula, kojim je svrgnut predsjednik Mohamed Bazoum, zapadne i evropske zemlje obustavile su pomoć za zdravstvene, sigurnosne i infrastrukturne potrebe toj zemlji, koja se u velikoj mjeri oslanja na stranu podršku kao jednoj od najnerazvijenijih nacija na svijetu.


 

Comentarios


bottom of page