top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Grčka donosi zakon kojim se reguliraju demonstracije

Grčki parlament odobrio je u četvrtak nacrt zakona kojim se uređuju ulične demonstracije, dok su hiljade marširale centrrom Atene kako bi se otkazao novi zakonprotestvovali protiv njegovog donošenja. Zakon je predložila konzervativna vlada Grčke u pokušaju da regulira demonstracije, za koje kaže da uzrokuju ogromne štete ekonomiji i saobraćaju, prenosi Ekathimerini.

Oko 10,000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta držeći transparente na kojima je pisalo „Ruke k sebi od demonstracija!“ Grupa demonstranata koja se odvojila iz glavne grupe bacala je molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorili suzavcem.


Prijedlog zakona propisuje imenovanje oficira za vezu, ograničenja demonstracija ili njegove otvorene zabranem ukoliko vlasti smatraju da isti ugrožavaju javnu sigurnost. Također, prema njegovim odredbama, organizatori bi odgovarali za svaku eventualnu štetu koju su nanijeli demonstranti. Prijedlog je odobrilo je 187 zastupnika od ukupno njih 300.


Ulični protesti česta su pojava u Grčkoj, koja se još uvijek oporavlja od duboke socio-ekonomske krize koja je izbila krajem 2009. i dovela do ekstenzivnih međunarodnih mjera i strogih uvjeta štednje. Trg Syntagma ispred zgrade parlamenta bio je tokom krize poprište velikih protesta protiv štednje, od kojih su neki bili i nasilni. Demonstracije se nastavljaju i tokom perioda oporavka, ali izlaznost je nešto manja.


Nečija sloboda protesta jednako je vrijedna koliko i sloboda druge osobe da dođe do bolnice, svog posla, svog doma,“ rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u obraćanju parlamentu.


Nova pravila imaju za cilj zamijeniti uredbu koju je donijela vojna hunti 1971. godine i koja se odnograničava skupove, a sindikalisti i opozicione stranke optužuju vladu da djeluje preventivno kako bi ugušila bilo kakvu opoziciju.

 

0 comments

Comments


bottom of page