top of page
  • DS

Godišnji izraelski izvoz oružja i vojne opreme premašio 8 milijardi dolara

Izrael je u prošloj godini u oblasti oružja i vojne opreme ostvario izvoz u vrijednosti od 8.3 milijarde dolara, što je drugi najbolji izvozni rezultat u historiji ove zemlje.


"Ovo je drugi povijesni rekord, nakon 2017. godine sa 9.3 milijarde dolara, i povećanje za milijardu dolara (ili 15 posto) u usporedbi s prethodnom godinom", saopštilo je ministarstvo odbrane ove zemlje.


Ranije je Međunarodni institut za mirovna istraživanja u Stockholmu Izrael svrstao na osmo mjesto izvoznika oružja u svijetu 2020. godine i dodao da su mu glavni kupci Indija, Kanada, Vijetnam i Azerbajdžan.


Prema dostupnim podacima Izrael je izvezao tri posto svog oružja na svijetu, svrstavajući se među mnogo veće države. Tako su na toj listi prije Izraela Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Njemačka, Kina, Velika Britanija i Španija, a iza su Južna Koreja, Italija, Holandija, Ukrajina, Turska i Švicarska.


Ministarstvo odbrane je saopštilo da su najvažniji izvozni proizvodi tokom 2020. godine postali radarski sistemi i sistemi za rano uzbunjivanje (16 posto), nakon čega slijede isporuke oružja i streljiva, zatim bespilotni zračni sistemi i dronovi (15 posto), a slijede sistemi za osmatranje i optronika.


Prodaje u područja Azije i Tihog okeana, što uključuje Bliski istok, predstavljaju 44 posto ukupne prodaje, 30 posto izvoza je usmjereno ka Europi, 20 posto u Sjevernu Ameriku, četiri posto u Afriku i dva posto u Južnu Ameriku, prenose izraelski mediji.


The Times of Israel podsjeća da je Izrael tokom 2020. godine bio najveći dobavljač oružja za Azerbejdžan koji je porazio armenske snage u Nagorno-Karabakhu. U posljednjih pet godina Izrael je Azerbejdžanu prodao oružja i opreme u vrijednosti od 740 miliona dolara, čime je sa prvog mjesta dobavljača potisnuo Rusiju.


Izrael je protekle sedmice okončao sukob sa Hamasom u kome je jedna od glavnih uzdanica bio sistem za presretanje projektila „Gvozdena kupola“, koja se suočila sa ojačanim kapacitetima Hamasa.

 

bottom of page