top of page
  • DS

Glavni ubica meksičkog narko kartela Sinaloa izručen Sjedinjenim Državama

Glavni ubica narko kartela Sinaloa kojeg su meksičke vlasti uhapsile prošle jeseni izručen je Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za drogu, oružje i odmazdu nad svjedocima, saopštilo je u subotu Ministarstvo pravde, javio je AP.


Foto: Néstor Isidro Pérez Salas „El Nini“


Néstor Isidro Pérez Salas, također poznat kao „El Nini“, vođa je i komandant grupe koja je obezbjeđivala sinove zatvorenog narko bosa Joaquína „El Chapa“ Guzmana, a također je pomagala u njihovom poslovanju s drogom, rekli su federalni istražitelji. Sinovi predvode frakciju poznatu kao „Mali Chaposi“, ili „Chapitos“, koja je identifikovana kao jedan od glavnih izvoznika smrtonosnog sintetičkog opioidnog fentanila u SAD.


Fentanil je kriv za oko 70.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD od predoziranja.


„Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih sicariosa, ili ubica kartela Sinaloa, i odgovoran za ubistvo, mučenje i otmicu rivala i svjedoka koji su prijetili zločinačkom poduhvatu kartela za trgovinu drogom“, rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u saopštenju u subotu.


Ministarstvo pravde prošle godine objavilo je niz optužbi protiv vođa kartela, a američka Uprava za borbu protiv droga davala je nagradu od tri miliona dolara za hvatanje Péreza Salasa (31). On je uhapšen na imanju ograđenom zidom u glavnom gradu države Sinaloa Culiacan u novembru.


Nadimak Nini je očigledno referenca na meksički žargon koji kaže „ni ni“ koji se koristi za opisivanje mladih koji niti rade niti studiraju.


U vrijeme hapšenja, Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija američke Uprave za borbu protiv droga, nazvao ga je „potpunim psihopatom“.


Pérez Salas je komandovao timom obezbjeđenja poznatim kao Nini, „posebno nasilnom grupom bezbjednosnog osoblja Chapitosa“, prema optužnici otkrivenoj prošle godine u New Yorku. Članovi grupe Nini su „dobili obuku u vojnom stilu u više područja borbe, uključujući urbano ratovanje, specijalno oružje i taktike, te snajpersko znanje.“


Pérez Salas je učestvovao u mučenju meksičkog federalnog agenta 2017. godine, saopštile su vlasti. On i drugi su navodno mučili čovjeka dva sata, zabijajući mu vadičep u mišiće, čerečeći ga i stavljajući vrući čili u rane.


Prema optužnici, Nini su izvršili stravična djela nasilja. Nini bi odveli zarobljene rivale na rančeve u vlasništvu Chapitosa na pogubljenje, a nekim žrtvama, mrtvim ili živim, hranili su tigrove koje su Chapitovi uzgajali kao kućne ljubimce, navodi se u optužnici.


 

תגובות


bottom of page