top of page
  • DS

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o agresiji na Ukrajinu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahtjeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih. Protiv su bili Rusija, Bjelorusija, Sirija, Eritreja i Sjeverna Koreja, javlja Beta. Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Također se izražava žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtjev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku. Poziva se na hitno mirno rješavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska. Izražava se i žaljenje zbog umješanosti Bjelorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza. Rezolucija o agresiji na Ukrajinu usvojena je na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN koja je sazvana po hitnoj proceduri, pošto je Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN prethodno uložila veto i spriječila usvajanje rezolucije kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje snaga. Vanredno zasjedanje Generalne skupštine UN sazvano je po proceduri "Ujedinjavanje za mir" koja omogućava hitno sazivanje sjednice u situacijama kada je Vijeće sigurnosti UN blokirano po nekom pitanju, kao u ovom slučaju, zbog veta Rusije. Ta procedura postoji od 1950. godine i ovo je 11. put da se primenjuje, a posljednji put iskorištena je 1982. godine u vezi sa Izraelom. Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali se smatra da imaju političku težinu jer odražavaju stav šireg članstva svjetske organizacije.


Prethodno je Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN uložilla veto i spriječila usvajanje rezolucije kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje snaga.


Nacrt te rezolucije SB UN su zajednički podnjele 82 zemlje, među kojima su sve zemlje Evropske unije, Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija.

 

0 comments

Comments


bottom of page