top of page
  • DS

Francuska preuzima ključne aktivnosti tehnološkog giganta Atos

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u nedjelju je rekao da je pokrenuo preuzimanje „suverenih aktivnosti“ francuskog tehnološkog giganta Atosa opterećenog dugovima i tako spriječio strano vlasništvo nad njim, javio je AFP.Foto: Ilustracija


Atos, koji koristi superkompjutere za francusko nuklearno odvraćanje, ima ugovore sa vojskom, IT partner je ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu i ima skoro pet milijardi eura duga.


Finansijski problemi pokrenuli su pitanja u vezi sa cyber sigurnošću na Olimpijadi koja se održava od 26. jula do 11. augusta, a kompanija upravlja sa više od 300.000 akreditacija.


Le Maire je za televizijski kanal LCI rekao da je poslao pismo namjere, neobavezujuću akciju, ovog vikenda „sa ciljem sticanja svih suverenih aktivnosti Atosa“. Time bi se izbjeglo da strateške aktivnosti „padnu pod vlasništvo stranih aktera“, dodao je.


Njegov ured je rekao da su predmetne aktivnosti uključivale superkompjutere, servere koji koriste vještačku inteligenciju i kvantno računanje, te proizvode za cyber sigurnost. Oni zajedno ostvaruju godišnji promet od 900 miliona eura od ukupno oko jedanaest milijardi eura Atos grupe, i zapošljavaju oko 4.000 uglavnom u Francuskoj, dodaje kancelarija.


Država je obećala Atosu zajam od 50 miliona eura u namjeri da stabilizuje kompaniju, sticanjem preferencijalnog udjela koji omogućava nadzor nad važnim operacijama velikih podataka.


Le Maire je rekao da se nada da će se i drugi francuski akteri pridružiti državi u ovom potezu. Prema njegovom uredu, razgovori se vode već nekoliko sedmica sa industrijskim grupama.


 

Comments


bottom of page