top of page
  • DS

Francuska pojačava odbranu UAE

Nakon što su Husi dronovima i raketama napali Ujedinjene Arapske Emirate, državu uključenu u jemenski rat, Francuska je odlučila da pruži pojačanu zaštitu svom arapskom savezniku.

Protekle sedmice jemenski Husi su napali Ujedinjene Arapske Emirate, kao osvetu za vojne operacije koje ova bogata arapska država provodi u najsiromašnijoj zemlji u tom dijelu svijeta. Prema izvještajima medija, UAE su presrele tri drona i uništili ih iznad nenaseljenih dijelova zemlje.


UAE je nakon ovoga napada od svojih saveznika sa Zapada zatražila pomoć. Kako javlja Al Arabiya, vlasti UAE su od Sjedinjenih Američkih Država zatražile poboljšane sisteme namjenjene za presretanje raketa i dronova, tipujući na američke sisteme Patriot i THAAD.


Apelu iz UAE odazvala se Francuska koja će pomoći osigurati zračni prostor iznad te bliskoistočne države. Francuska će rasporediti i avione Rafale, s ciljem da se zaštiti UAE.


Francuska ministrica odbrane Florence Parly je na svom Twitter profilu napisala da će njena zemlja podržati UAE. „Ujedinjeni Arapski Emirati bili su žrtve ozbiljnih napada na njihovu teritoriju u januaru. Kako bi pokazali našu solidarnost sa ovom prijateljskom državom, Francuska je odlučila da pruži vojnu pomoć, posebno da zaštiti vazdušni prostor od bilo kakvih upada“, napisala je Parly.


Iz francuskog ministarstva odbrane saopšteno je da će operacije u UAE biti vođene iz baze Al-Dhafra.


Ranije smo na ovome mjestu detaljnije pisali o ratu u Jemenu i humanitarnoj katastrofi u toj siromašnoj zemlji.

 

0 comments

Comentarios


bottom of page