top of page
  • DS

Francuska i Irak potpisali važne sporazume

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se u četvrtak s iračkim premijerom Mohamedom Shia al-Sudanijem, saopštilo je francusko predsjedništvo, potpisujući niz strateških sporazuma koji imaju za cilj jačanje ekonomske saradnje Iraka s Parizom, posebno u sektoru energetike i javnog prijevoza.


Francuska i Irak potpisali su sporazum kojim se nastoje ojačati bilateralni odnosi u oblasti borbe protiv korupcije, sigurnosti, obnovljive energije i kulture, navodi se u saopštenju Jelisejske palače.


„(Macron i Shia al-Sudani) su ponovo potvrdili svoju posvećenost završetku velikih projekata mrežne infrastrukture zasnovane na francuskom know how... U tom pogledu su se obavezali da će Iraku dati ekspertizu francuskih kompanija“, dodaje se u spomenutom saopštenju.


„U pogledu alternativnih energija, oni su pokazali svoju posvećenost implementaciji TotalEnergiesovog višeenergetskog projekta zasnovanog na solarnoj energiji i ulaganjima u gas“, dodaje se


Reuters je ove sedmice izvijestio da je Katar u pregovorima o kupovini udjela u energetskim projektima francuske naftne kompanije TotalEnergies u Iraku vrijednog 27 milijardi dolara, jer se Bagdad nada da će zaustaviti namjere zapadnih energetskih kompanija da napuste zemlju.


Kada su TotalEnergies i Bagdad 2021. godine potpisali sporazum o pokretanju četiri gigantska projekta za solarnu energiju, gas, energiju i vodu u južnom Iraku u 25 godina, nade u odustajanje od egzodusa bile su velike. Exxon Mobil, Shell i BP su nastojali da smanje svoje operacije u Iraku posljednjih godina.

 

Comments


bottom of page