top of page
  • DS

Ford se okreće ka električnim vozilima

Američki proizvođač automobila Ford predviđa da će električna vozila predstavljati 40 posto njegove ukupne prodaje do 2030. godine i ubrzava investicije u taj sektor.

Kompanija koja je u februaru najavila da će izdvojiti više od 22 milijarde dolara za proizvodnju električnih vozila do 2025. godine, objavila je da povećava taj iznos na 30 milijardi dolara, prenosi Beta.


Grupa je također odlučila da radi na sopstvenim električnim baterijama. I pored toga što je formirao centar za istraživanje i razvoj posvećen baterijama, Ford je objavio da namjerava da formira zajedničku kompaniju sa južnokorejskim SK Innovation za proizvodnju električnih baterija. Prema dogovoru treba da se izgrade dvije fabrike u Sjevernoj Americi gdje će se proizvoditi baterije za oko 600.000 električnih vozila do 2025. godine. Suočeni sa izazovima klimatskih promjena brojni svjetski proizvođači automobila su se nedavno obavezali da će se okrenuti ka električnim vozilima da bi se smanjila emisija štetnih gasova. Veliki Fordov konkurent na američkom tržištu General Motors također se u januaru obavezao da od 2035. godine više neće proizvoditi automobile na dizel ili benzin.

 

bottom of page