top of page
  • DS

EU i Kina postigli dugo očekivani investicioni dogovor

Najviši zvaničnici Evropske unije i predsjednik Kine Xi Jinping postigli su jučer dugo čekani investicioni dogovor koji će evropskim kompanijama otvoriti mnoštvo prilika, ali bi mogao da naljuti novu američku administraciju.

U vrijeme zabrinutosti mnogih zbog stanja ljudskih prava u Kini, EU je saopštila da su sedmogodišnji pregovori Brisela i Pekinga zaključeni "u načelu" tokom video konferencije Xija, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, prenosi Beta.


Razgovoru su nazočili i njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, i predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Von der Leyen je rekla da je EU "otvorena za poslove, ali privržena reciprocitetu, jednakim tržišnim uslovima i vrijednostima". Za ratifikaciju dogovora biće potrebno nekoliko mjeseci. Da bi stupio na snagu, dogovor treba da ratificira Evropski parlament, a pitanje ljudskih prava moglo bi da bude škakljivo. Prema podacima EU, Kina je sada njen drugi najveći trgovinski partner, iza Sjedinjenih Američkih Država, dok je Unija najveći kineski trgovinski partner. Trgovinska razmjena EU i Kine u prosjeku je veća od milijardu eura dnevno. Dogovor je, prema EU, postignut nakon što se Kina obavezala da ratificira pravila Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu. EU je izrazila zabrinutost zbog "ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama, zastraživanja i nadzora novinara, kao i zbog hapšenja, suđenja i osuđujućih presuda braniocima ljudskih prava, advokatima i intelektualcima u Kini". Unija se nada da će investicioni dogovor pomoći u ispravljanju neuravnoteženog pristupa tržištu i stvoriti nove investicione prilike za evropske kompanije u Kini, tako što će obezbjediti da one mogu da se nadmeću sa drugima po jednakim uslovima kada posluju u toj zemlji. Dogovor je najambiciozniji koji je Kina do sada sklopila s trećom zemljom, navela je EU i dodala da će on omogućiti dodatan pristup mnogim oblastima kao što su sektor električnih i hibridnih vozila, privatne bolnice, telekomunikacije. Međutim, dogovor ima potencijal da stvori tenzije sa administracijom novoizabranog predsjednika SAD Josepha Bidena, svega nekoliko sedmica nakon što je EU predložila da se transatlantski dijalog pozabavi "strateškim izazovom koji predstavlja sve veće samopouzdanje Kine" u međunarodnoj areni. EU međutim navodi da će joj investicioni sporazum pružiti isti nivo pristupa kineskom tržištu kakav imaju SAD i insistira da će od sporazuma koristi imati i drugi trgovinski partneri, jer će Kina morati da poštuje visoke standarde ponašanja. Međutim, postoje mnoge dileme o odnosima EU i Kine, a koji mnogu bitno odrediti transatlantsko savezništvo o čemu smo ranije pisali. Dogovor uključuje i jasna pravila protiv prisilnog transfera tehnologija, prakse koja podrazumijeva da vlada zahtijeva od stranih investitora da dijele s njom tehnološke tajne u zamjenu za pristup tržištu, zaključuje Beta.


 

0 comments

Comments


bottom of page