top of page
  • DS

Egipat podiže subvencionisanu cijenu hljeba prvi put u nekoliko decenija

Egipat, često najveći svjetski uvoznik pšenice, podići će cijenu subvencionisanog hljeba po prvi put u desetljećima, što je politički osjetljiva odluka koja je odlagana godinama, javio je AFP.


Foto: Ilustracija


Cijena subvencionisanog hljeba skočiće 300 posto na 20 pijastera (0,0042 dolara) sa 5 pijastera počevši od juna, rekao je premijer Mostafa Madbouly na konferenciji za novinare u srijedu.


Otprilike dvije trećine egipatske populacije ima koristi od programa koji daje pet vekni okruglog hljeba dnevno za pet pijastera po vekni. Pokušaj promjene sistema subvencija doveo je do nereda 1977. godine. Spas je za siromašne, ali često se kritikuje da je rasipnički i da opterećuje budžet.


Najava dolazi nakon što je Egipat dozvolio oštru devalvaciju svoje valute u martu i prešao na fleksibilni sistem deviznog kursa. Inflacija je prošlog ljeta skočila na rekord i od tada je oslabila.


„U potpunosti razumijemo da je (porast cijena) trnovit problem i mnoge su vlade (u prošlosti) pokušavale izbjeći da se počnu s tim“, rekao je Madbouly. „Ali danas vidimo veličinu računa za subvencije egipatskoj državi i zato smo morali početi da se krećemo što je manje moguće kako bismo osigurali održivost usluge.“


Nakon dvije godine hronične nestašice strane valute, Egipat je od kraja februara osigurao sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih entiteta.


Nova povećana cijena predstavlja 16 posto cijene pravljenja hljeba, koja je porasla na 125 pijastera sa 115 prošle godine, rekao je ministar snabdijevanja Ali Moselhy.


Ministarstvo finansija je u martu saopštilo da će izdvojiti oko 125 milijardi egipatskih funti (2,66 milijardi dolara) za subvencije za hljeb u svom državnom budžetu za 2024/2025. i oko 147 milijardi funti za subvencije za naftne derivate.


Egipat je uvezao oko 10,88 miliona metričkih tona pšenice 2023. godine, što je 14,7 posto više u odnosu na 9,48 miliona tona tokom 2022. godine. Moselhy je za Reuters rekao da odluka neće uticati na količine pšenice koje država uvozi.


 

Comments


bottom of page