top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Dva prestižna naučna časopisa povlače članke zbog sumnji u kvalitet istraživanja

U prvom velikom istraživačkom skandalu vezanom za pandemiju COVID-19, The Lancet i The New England Journal of Medicine (NEJM) povukli su danas dva važna naučna članka nakon što je kompanija odgovorna za njih odbila nezavisnu reviziju osnovnih podatke sadržanih u njima, prenosi Guardian.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i nekoliko nacionalnih vlada promijenili su pristup i tretmane za COVID-19 zasnovane na pogrešnim podacima malo poznate američke kompanije za medicinsku analitiku, također dovodeći u pitanje integritet ključnih studija objavljenih u nekim od najprestižnijih svjetskih medicinskih časopisa.


Guardianov članak otkrio je američku kompaniju Surgisphere, čija šačica zaposlenika uključuje pisca naučne fantastike i modela sadržaja za odrasle, pružila je podatke za više studija o COVID-19 čiji je autor ili koautor njegov izvršni direktor Sapan Desai koji do sada nije uspio na adekvatan način objasniti niti svoje podatke niti metodologiju.


Podaci za koje tvrdi da su prikupljeni u više od hiljadu bolnica širom svijeta činili su osnovu naučnih članaka koji su doveli do promjena u pravilima liječenja COVID-19 u latinoameričkim zemljama. Isti podaci stajali su i iza odluke SZO i istraživačkih instituta širom svijeta da zaustave ispitivanja kontroverznog lijeka hidroksiklorokin. SZO je u srijedu ipak najavila da će se takva ispitivanja nastaviti.


 

bottom of page