top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Dugogodišnji Trumpov savjetnik suočava se s krivičnim gonjenjem zbog nepoštovanja Kongresa

Steve Bannon, dugogodišnji saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i desničarska medijska ličnost, predao se FBI-u u ponedjeljak ujutro nakon podizanja optužnice za nepoštovanje Kongresa. On je prema izvještajima proveo oko četiri sata u pritvoru prije nego što ga je sudija pustio na ročište na sudu u ponedjeljak popodne.

Bannon je u petak optužen zbog odbijanja da se pojavi na izjašnjavanju ili da dostavi dokumente odabranom odboru Predstavničkog doma koji istražuje Trumpove napore da poništi izborne rezultate 2020. i nasilni napad na Kapitol 6. januara. Novinski izvještaji sugeriraju da je Bannon bio u kontaktu s Trumpom u ključnim danima prije 6. januara, kada se od Kongresa traži da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora.


Bannonov advokat David Schoen, koji je zastupao Trumpa na njegovom drugom suđenju za opoziv, istakao je da će njegov klijent tvrditi da nije namjerno prkosio odboru jer je imao pravni savjet da bi Trumpove tvrdnje o "izvršnoj privilegiji" mogle biti vjerodostojne. Izraz se odnosiu na privilegije koju je predsjednik zatražio za izvršnu vlast američke vlade, da uskrati informacije u javnom interesu.

Schoen je također naglasio da je Bannon obećao da će svjedočiti i dostaviti traženu dokumentaciju ako sud zaključi da je Trumpov zahtjev nevažeći.


Šezdesetsedmogodišnjem Bannonu prijeti kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna od 100.000 američkih dolara (172.000 konvertibilnih maraka) ako bude proglašen krivim.

 

0 comments

Kommentare


bottom of page