top of page
  • DS

Deset miliona novih stabala u borbi protiv širenja pustinje

Saudijska Arabija pokrenula je kampanju za smanjenje dezertifikacije (širenja pustinje) u Kraljevini i pomoći u razvoju prirodnih staništa sadnjom 10 miliona stabala do kraja aprila 2021. godine, objavio je u subotu ministar zaštite okoliša Abdulrahman al-Fadley.

Šef kraljevskog Ministarstva zaštite okoliša, vode i poljoprivrede preko Twittera najavio je početak kampanje "Učinimo je zelenom", koja će trajati od 10. oktobra do 30. augusta 2021. godine, javlja Al Arabiya.


"Danas sam sretan što sam pokrenuo kampanju "Učinimo je zelenom", u saradnji s našim partnerima u javnom i privatnom sektoru, kako bismo smanjili efekte dezertifikacije, razvili prirodna staništa i poboljšali kvalitetu života", napisao je al-Fadley. Ministarstvo će usko surađivati ​​s Nacionalnim centrom za razvoj biljnog pokrivača i borbu protiv dezertifikacije tokom cijele kampanje, dodao je al-Fadley.


Fenomen širenja pustinje se dešava kada prirodni ili ljudski uzroci smanjuju biološku produktivnost sušnih područja. Faktori koji mogu dovesti do dezertifikacije uključuju klimatske promjene, krčenje šuma ili prekomjernu ispašu.


Nova inicijativa je dio plana Kraljevine Saudijske Arabije "Vision 2030" za postizanje ekološke održivosti u toj državi do kraja naredne decenije. Obiman program, koji je 2016. godine pokrenuo prestolonasljednik Mohammed bin Salman, ima za cilj diverzificirati ekonomiju Saudijske Arabije i smanjiti njezinu ovisnost od prihoda koji dolaze od prodaje nafte, kao i postići ciljeve iz agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.


"Nastojat ćemo zaštititi našu životnu sredinu povećanjem efikasnosti upravljanja otpadom, uspostavljanjem sveobuhvatnih projekata recikliranja, smanjenjem svih vrsta zagađenja i borbom protiv dezertifikacije", navodi se u dokumentima o razvoju Saudijske Arabije.

bottom of page