top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Demonstracije širom SAD zbog ubistva Georgea Floyda

Tužitelji okruga Hennepin u Minneapolisu, savezna država Minnesota, u petak su optužili bivšeg policijskog službenika Dereka Chauvina (44) za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena u slučaju smrti Georgea Floyda (46). Gospodin Chauvin snimljen je u ponedjeljak kako koljenom pritiska vrat Floyda gotovo 9 minuta dok su ga on i tri druga policajca pokušali uhapsiti zbog sumnje da je predao krivotvorenu fakturu u vrijednosti od 20 dolara. Snimci očevidaca pokazuju da je Floyd, koji se trudio da dođe do zraka, više puta je zatražio od policijskih službenika da mu pomognu da ustane. Imenovani je podlegao nakon što je odveden u pritvor.

Svake večeri od tada, u Minneapolisu su trajale isprva mirne demonstracije nezadovoljnih građana, koje su vremenom postajale sve snažnije, kulmirirajući paljenjem policijske stanice u četvrti Longfellow prije dva dana, a slični protesti odvijaju se i u drugim većim američkim gradovima, Njujorku, Los Angelesu, Denveru i Chicagu. Najmanje jedna osoba ubijena je u Detroitu, u saveznoj državi Michigan kada je neko pucao ravno u okupljene demonstranate, javlja Associated Press.


Kasno u četvrtak, predsjednik Donald Trump govorio je o "potpunom nedostatku vodstva" u Minneapolisu. „Upravo sam razgovarao s guvernerom Timom Walzom i rekao mu da je vojska uz njega. Bilo kakva poteškoća i mi ćemo preuzeti kontrolu, ali kad počne pljačka počinje pucnjava,napisao je na svom Twitter nalogu.


U petak, u Washingtonu, D.C., nekoliko stotina demonstranata okupilo se blizu Bijele kuće kako bi protestiralo zbog ubistva gospodina Floyda. Između njih i policije izbili su sukobi, potvrđeni brojnim snimkama na društvenim mrežama.


Protesti širom njujorških četvrti sa dominantnom afroameričkom većinom pretvorili su se u petak navečer u nasilne, paljenjem policijskog kombija i bacanjem predmete na policajce koji su izvršili desetine hapšenja.


Do danas, ukupno 25 gradova širom države proglasilo je policijski sat i izvelo Nacionalnu gardu na ulice kao odgovor na nasilje, pljačku i oštećenje javne i privatne imovine koja je došla uz demonstracije.


Ovo nije prvi put da Minneapolis potresaju građanski nemiri sa rasnim prizvukom. U ljeto 1967. godine mlađi stanovnici sjevernog Minneapolisa bacali su kamenje, razbijali prozore na kućama i palili trgovine u znak protesta protivljenja nepravdi i lošem stanju u crnim četvrtima grada.


 


bottom of page