top of page
  • DS

Britanija želi ilegalne migrante slati na udaljene otoke ili smjestiti na stare brodove

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel najavila je da će London pooštriti svoju migracionu politiku zbog masovnog dolaska migranata preko La Mancha, prenose agencije.

Obraćajući se na godišnjem kongresu vladajuće Konzervativne stranke, ministarka je obećala da će naredne godine sprovesti najveću reformu sistema zahtjeva za azil, ali nije navela druge detalje, iako je rekla da će za to "biti potrebno vrijeme".


Prema njenim riječima, vlasti će svake sedmice odmah vraćati osobe koje su nezakonito ušle u Veliku Britaniju. Patel je dodala da se raduje što će Brexit omogućiti britanskoj vladi da "prvi put poslije nekoliko decenija" odlučuje ko može da uđe i da izađe iz zemlje, javlja Beta.


Ministarka je optužila tražioce azila da putuju Evropom "kao u kupovinu" u potrazi za azilom da bi na kraju prešli La Manche i na taj način "napunili džepove odvratnih kriminalnih grupa". Velika Britanija se suočava u posljednje vrijeme sa rekordnim pokušajima ulaska u zemlju iz Francuske preko kanala La Manche.


CNN prenosi, pozivajući se na britanske medije, da London planira nekoliko opcija da bi obeshrabrio migrante da dolaze, među kojima je i slanje na britanske teritorije usred Atlantika, poput otoka Sveta Helena i Ascension (otoci između Afrike i Latinske Amerike) ili smještanje migranata na stare brodove pretvorene u migrantske centre.


Prema francuskim vlastima, ove godine je 6.200 migranata pokušalo da pređe La Manche, podsjećaju agencije. The Independent piše da se u jednom trenutku u Velikoj Britaniji nalazilo 40 hiljada ljudi koji su čekali odgovor na njihov zahtjev za azil i da je to čekanje duže od godine dana britanske poreske obveznike koštalo preko milijardu funti.


 

bottom of page