top of page
  • DS

Argentina domaćin pomorskih vježbi sa američkom flotom

Pomorske snage Argentine i američka flota, uključujući nosač aviona na nuklearni pogon USS George Washington, izveli su u četvrtak pomorsku vježbu u vodama južnoameričke nacije, pokazujući tješnje veze pod novim predsjednikom Javierom Mileiom, javio je Reuters.


Foto: Zastava Argentine


Zajednička vježba, nazvana „Gringo-Gaucho“ u slengu izraz za Amerikance i Argentince, prva je takva od 2010. godine i dolazi manje od šest mjeseci od vladavine libertarijanca Mileija.


„Ovo je da pokažemo naše prijateljstvo, naše savezništvo i naše partnerstvo“, rekao je američki komandant Alexis Walker tokom vježbe, koja je održana oko 300 kilometara od obale popularnog turističkog grada Mar del Plata.


Ministar odbrane Luis Petri opisao je priliku da trenira zajedno sa američkim snagama kao „transcendentalnu“, dok je hvalio američke oružane snage kao najače na svijetu.


Odnosi su sada zaista, jako dobri, i ja sam zaista zadovoljan“, rekao je američki ambasador u Argentini Marc Stanley, napominjući da je Milejeva vlada nedavno kupila borbene avione američke proizvodnje F-16, te kako razmišlja o kupovini drugih aviona.


Milei je posjetio SAD nekoliko puta otkako je preuzeo dužnost u decembru. U Argentini je ugostio stalni broj visokih američkih zvaničnika, obećavajući čvršće veze i istovremeno kririkujući Kinu i Rusiju.


 

Commenti


bottom of page