top of page
  • DS

AFP: Američka politika ili gerontokratija?

Predsjednik Sjedinjenenih Američkih Država Joseph Biden danas je napunio 80 godina čime se pridružuje "klubu 80" u američkoj politici u kojoj su mlađa lica postala toliko rijetka da se postavlja pitanje da li u SAD vlada gerontokratija, ocijenila je agencija France-presse.


Odlazeća predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi ima 82 godine, u Senatu lider demokrata Chuck Schumer uskoro slavi 72. rođendan, a lider republikanaca Mitch McConnell ima 80 godina.


AFP podsjeća da republikanac Chuck Grassley ima 89 godina i da je na nedavno održanim izborima dobio osmi mandat senatora. Kad je počeo političku karijeru 1959. godine predsjednik SAD je bio Dwight Eisenhower. Drugi senator Richard Shelby ima 88 godina i rođen je godinu dana prije nego što se pivo prodavalo u limenkama. Slučaj senatorke Dianne Feinstei (89) nedavno je pokrenuo debatu o godinama kada bi zvaničnici u Kongresu trebalo da prepuste svoje mjesto. Vidljivi pad kognitivnih sposobnosti senatorke je doveo u sumnju njenu spremnost da obavlja dužnost.

Iako još nije poznato ko će sve biti u Kongresu, pretpostavlja se da neće biti mnogo mlađih od prethodnog saziva. Tada je prosječna starost bila 58 u Predstavničkom domu i 64 godine u Senatu.


Podsjetimo, gerontokratija predstavlja oblik vladavine koja je bazirana na grupi ljudi koji se ostalih razlikuju svojom starošću. Pretpostavlja se da su prvi oblici vladavine bili upravo zasnovani na starosti, odnosno životnom iskustvu vođa.

 

Comments


bottom of page