top of page
  • DS

Čad: Pobunjenička grupa FACT okončala prekid vatre zbog navodnog napada hunte

Čadska pobunjenička grupa Front za promjene i sporazum u Čadu (FACT) najavila je prekid primirja koje je proglasila 2021. godine, optužujući privremene vlasti za bombardovanje jedne od njenih baza u, kako je nazvala ratnim činom, javlja Reuters.

Foto: Ilustracija, zastava Čada


Potez sugeriše mogući povratak sveopštim neprijateljstvima između vlade pod vodstvom vojske i FACT-a - borbi koje su dovele do smrti predsjednika Idrissa Debyja 2021. godine, nakon čega je njegov sin Mahamat Idriss Deby preuzeo vlast. Od tada, kao privremeni predsjednik, Deby je nastojao raditi na detantu sa raznim pobunjeničkim grupama u Čadu i pomilovao je stotine zatvorenika FACT-a kako bi ohrabrio grupu da u potpunosti učestvuje u mirovnim pregovorima.


Ali u svom saopštenju, FACT je optužio vojsku da je bombardovala njenu bazu u napadu u srijedu za koji je rekao da su ubijene tri osobe.


„Vojna hunta na vlasti... upravo nam je objavila rat“, navodi se. „S obzirom na to, FACT krši jednostrani prekid vatre koji je proglasio u aprilu 2021. godine i uvjerava huntu da će njena reakcija biti brza i neobuzdana“, dodali su-


Vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Čad je ključna sila u centralnoj Africi i dugogodišnji Zapadni saveznik protiv ekstremista širom regije Sahel.


Borci FACT-a prešli su granicu iz Libije u aprilu 2021. godine kako bi zauzeli stav protiv starijeg Debyja, čijoj 30-godišnjoj vladavini su se protivili. Stigli su na 300 km od glavnog grada N'Djamene prije nego što ih je vojska potisnula, zaključuje Reuters.


Podsjetimo, Čad se nalazi u nemirnom susjedstvu. U državama sa kojima graniči traju različite krize. Libija je u dugogodišnjem ratu, Sudan svjedoči borbi vojske i paravojnih snaga za kontrolu zemlje, a u Nigeru je u državnom udaru smjenjen predsjednik Mohamed Bazoum.

 

Comentários


bottom of page