Sanin Mirvić

Jun 15, 20201 min

Rusija optužuje naučnika za izdaju zbog odavanja tajni Kini

Updated: Nov 21, 2020

Državni tužitelji optužili su istaknutog ruskog naučnika za izdaju nakon što su ga optužili za odavanje državne tajne Kini, rekao je u danas njegov advokat i dodao da bi njegov klijent mogao biti kažnjen sa do 20 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim, prenosi Wall Street Journal.

Valery Mitko, predsjednik Arktičke akademije nauka u St. Petersburgu, nalazi se u kućnom pritvoru otkako su ga vlasti u februaru optužile za izdaju.

Ivan Pavlov, njegov advokat, rekao je da je 78-godišnji akademik putovao u Kinu dva puta godišnje kako bi govorio kao gost predavač i negirao sve navode optužbe. "Uopšte nije bilo državnih tajni. Smatramo da su ove optužbe apsurdne", rekao je Pavlov, rekavši da se nada da će slučaj biti odbačen i prije suđenja.

Neimenovani izvor je agenciji Interfax rekao da je Mitko optužen da je Kini dao informacije o metodama koje se koriste za otkrivanje podmornica.

Mitko koji je, također, i bivši mornarički kapetan, služio je u Pacifičkoj floti, prema podacima udruženja veterana ruske mornarice.

Nekoliko ruskih naučnika uhapšeno je i optuženo za izdaju posljednjih godina zbog navodnog predavanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često potiču iz neutemeljene paranoje.

Rusija je važan igrač u arktičkoj regiji gdje ima snažno vojno prisustvo, dok su klimatske promjene otvorile su put ka iskorištavanju prirodnih resursa, naročito nafte i plina.

Kina, koja sebe definira kao "gotovo pa arktička država", traži bolji pristup neiskorištenim resursima i bržu trgovinu Sjevernim morskim putem, također je uložila mnogo novca u arktička istraživanja.

Unatoč zabrinutosti nekih političara, Rusija je sve više davala prednost tijesnim vezama s Kinom, posebno nakon što su se 2014. godine njezini odnosi sa Zapadom urušili zbog aneksije Krima.


    0