DS

Aug 1, 20231 min

Izrael želi vezu sa Saudijskom Arabijom željezničkim projektom vrijednim 27 milijardi dolara

Izrael će izgraditi željezničku prugu vrijednu 27 milijardi dolara koja će povezati njegove rubne oblasti sa Tel Avivom i u budućnosti mogla bi obezbijediti kopnene veze sa Saudijskom Arabijom, rekao je premijer Benjamin Netanyahu, prenio je Reuters.

Foto: Ilustracija

Najava je uslijedila nakon posjete najviših američkih zvaničnika Saudijskoj Arabiji prošle sedmice kako bi podržali moguće uspostavljanje formalnih odnosa između Rijada i Izraela.

Visoki izraelski zakonodavac rekao je da bilo kakvo uspostavljanje odnosa sa Saudijskom Arabijom ne izgleda nemoguće, uprkos prošlosedmičnom predviđanju američkog predsjednika Joea Bidena o ne tako brzom zbližavanju bliskoistočnih sila. „Mislim da je prerano govoriti o dogovoru koji je u pripremi“, rekao je Yuli Edelstein, šef Komiteta za vanjske poslove i odbranu Kneseta i visoki član Netanyahuove stranke Likud.

Otvarajući sastanak izraelske vlade, Netanyahu je izgledao kao da je zaobišao ustavnu krizu koja je potresa zemlju već sedam mjeseci, narušavajući njenu ekonomiju i povjerenje zapadnih saveznika u tamošnju demokratiju. Umjesto toga, promovisao je infrastrukturne inicijative, uključujući „Projekat jednog Izraela“, za koji je rekao da je smišljen da smanji vrijeme putovanja vozom do poslovnih i vladinih centara u zemlji na do dva sata.

„Želio bih da dodam da ćemo u budućnosti također moći prevoziti teret željeznicom od Eilata do našeg Mediterana i također ćemo moći da povežemo Izrael vozom sa Saudijskom Arabijom i Arapskim poluostrvom“, rekao je. „I na ovome radimo“, dodao je.


    0