Sanin Mirvić

Jan 27, 20221 min

Biden formalno podržao pravo na popravke

U nedavnom istupu, američki predsjednik Joseph Biden podržavao je pokret koji se bori za pravo na popravku, priznajući antikonkurentnu praksu proizvođača elektronike koji su proveli posljednju deceniju stvarajući monopole na tržištu i otežavajući potrošačima popravku uređaja koje posjeduju.

Na sastanku kabineta u ponedjeljak, Biden je dao najnovije informacije o izvršnoj naredbi koju je izdao prošle godine, gdje je Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC) naloženo da stvori set pravila koja bi se primjenjivala protiv antikonkurentske prakse.

“Ako posjedujete neki uređaj, bio to pametni telefon ili traktora, nemate slobodu da birate kako ili gdje da ga popravite”, istakao je Biden, misleći na praksu John Deerea i Applea, kao i proizvođača konzola za video igre, koji zapravo krše Magnusson-Mossov zakon o obaveznoj garanciji.

U svojim izjavama, Biden je rekao da mu je "zadovoljstvo vidjeti da je Federalna trgovinska komisija jednoglasno objavila da će poduzeti akcije protiv ilegalnih ograničenja popravke". On je također preuzeo zasluge za nedavne poteze Applea i Microsofta koji će, barem u teoriji, olakšati ljudima pristup dijelovima za popravku i priručnicima za svoje uređaje.

0